You are here
Home > Technology > Thermal Power Plants/Stations in India

Thermal Power Plants/Stations in India

Thermal Power Plants/Stations in India

Biggest-thermal-power-plants, Major Thermal Power Plants, top thermal power plant in India.The top 10 biggest thermal power plants in India

Andhra Pradesh

हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

Simhadri Super Thermal Power Plant
Bihar

Barauni Thermal Power Station
Kahalgaon Super Thermal Power Station
Muzaffarpur Thermal Power Plant

Chhattisgarh

Bhilai Expansion Power Plant
Korba Super Thermal Power Plant
Sipat Thermal Power Plant
Dr Shyama Prakash Mukharjee Thermal Power Plant

Delhi

Badarpur Thermal Power Plant
Indraprashta Power Station
Rajghat Power Station

Gujarat

Gandhinagar Thermal Power Station
Jhanor-Gandhar Thermal Power Station
Kawas Thermal Power Station
Kutch Lignite Thermal Power Station
Mundra Thermal Power Plant
Sabarmati Thermal Power Station
Sikka Thermal Power Station
Surat Lignite Thermal Power Station
Ukai Thermal Power Station
Wanakbori Thermal Power Station

Jharkhand

Bokaro Thermal Power Station
Chandrapura Thermal Power Station
Patratu Thermal Power Station

Karnataka

Bellary Thermal Power Station
Raichur Super Thermal Power Station
Udupi Thermal Power Plant

Madhya Pradesh

Amarkantak Thermal Power Station
Sanjay Gandhi Thermal Power Station
Sant Singaji Thermal Power Plant
Satpura Thermal Power Station
Vindhyachal Super Thermal Power Station

Maharashtra

Amravati Thermal Power Plant
Bhusawal Thermal Power Station
Chandrapur Super Thermal Power Plant
Khaperkheda Thermal Power Station
Koradi Thermal Power Station
Nashik Thermal Power Station
Paras Thermal Power Station
Parli Thermal Power Station
Tirora Thermal Power Plant

Odisha

IB Thermal Power Plant
Hirakud Captive Power Plant
Talcher Super Thermal Power Station

Rajasthan

Anta Thermal Power Station
Barsingsar Lignit Power Plant
Chhabra Thermal Power Plant
Giral Lignite Thermal Power Station
Rajwest Lignite Power Plant
Suratgarh Super Thermal Power Station
VS Lignite Power Plant

Tamil Nadu

Ennore Thermal Power Station
Mettur Theral Power Station
Neyveli Thermal Power Station
North Chennai Thermal Power Station
Tuticorin Thermal Power Station

Uttar Pradesh

Anpara Thermal Power Station
Auraiya Thermal Power Station
Feroz Gandhi Unchahar Thermal Power Plant
Harduaganj Thermal Power Station
National Capital Thermal Power Plant
Obra Thermal Power Station
Panki Thermal Power Station
Pariccha Thermal Power Station
Rihand Thermal Power Station
Rosa Thermal Power Station
Singrauli Super Thermal Power Station
Tanda Thermal Power Plant

West Bengal

Bakreswar Thermal Power Station
Bandel Thermal Power Station
Durgapur Thermal Power Plant
Durgapur Thermal Power Station
Farakka Super Thermal Power Station
Kolaghat Thermal Power Station
Mejia Thermal Power Station
Sagardighi Thermal Power Station

Vindhyachal Thermal Power Station, Madhya Pradesh

Vindhyachal Thermal Power Station in the Singrauli district of Madhya Pradesh, with an installed capacity of 4,760MW, is currently the biggest thermal power plant in India. It is a coal-based power plant owned and operated by NTPC.
Mundra Thermal Power Station, Gujarat

The 4,620MW Mundra Thermal Power Station located in the Kutch district of Gujarat is currently the second biggest operating thermal power plant in India. It is a coal-fired power plant owned and operated by Adani Power.

Mundra Ultra Mega Power Plant, Gujarat

The 4,000MW Mundra Ultra Mega Power Plant (UMPP), also located in the Kutch district of Gujarat, ranks as the third largest thermal power plant in India. It is a coal-fired power plant owned and operated by Coastal Gujarat Power Limited (CGPL), a subsidiary of Tata Power.

Talcher Super Thermal Power Station, Odisha

Talcher Super Thermal Power Station or NTPC Talcher Kaniha, located in the Angul district of Odisha, is a 3,000MW coal-fired power plant owned and operated by NTPC. The power station currently ranks as the fourth largest operational thermal power plant in India.

Sipat Thermal Power Plant, Chhattisgarh

The 2980MW Sipat Super Thermal Power Plant located at Sipat in the Bilaspur district of Chhattisgarh, ranks as the fifth largest thermal power station in India. It is a coal-based power plant owned and operated by NTPC.

NTPC Dadri, Uttar Pradesh

NTPC Dadri or National Capital Power Station (NCPS) owned and operated by NTPC is located in the Gautam Budh Nagar district of Uttar Pradesh, about 48km from the Indian capital New Delhi. The power station, with an installed capacity of 2637MW (1820MW- coal based and 817MW gas based), ranks as the sixth largest thermal plant

NTPC Ramagundam, Andhra Pradesh

NTPC’s Ramagundam thermal power plant in the Karimnagar district of Andhra Pradesh ranks as the seventh largest thermal power plant in India and the largest in south India. The coal-fired power plant has an installed capacity of 2600MW.

Korba Super Thermal Power Plant, Chattisgarh

Korba Super Thermal Power Plant located in the Korba district of Chhattisgarh, with 2600MW of installed capacity, also ranks as the seventh largest thermal power plant in India. It is a coal-fired power plant owned and operated by NTPC.

Rihand Thermal Power Station, Uttar Pradesh

Rihand Thermal Power Station at Rihandnagar in the Sonebhadra district of Uttar Pradesh ranks as the ninth largest thermal power plant in India. The coal-based power plant with an installed capacity of 2,500MW is owned and operated by NTPC.

Jharsuguda Thermal Power Plant, Odisha

Jharsuguda Thermal Power Plant, in the Jharsuguda district of Odisha, is currently the tenth largest thermal power plant operating in India. It is a 2400MW coal-fired power plant owned and operated by Sterlite Energy, a 100% subsidiary of Vedanta Resources.

भारत में थर्मल पावर प्लांट्स / स्टेशन

सबसे बड़ा थर्मल पावर प्लांट, मेजर थर्मल पावर प्लांट्स, भारत में शीर्ष ताप विद्युत संयंत्र। भारत में शीर्ष 10 सबसे बड़े ताप विद्युत संयंत्र

आंध्र प्रदेश

सिम्हाद्री सुपर थर्मल पावर प्लांट
बिहार

बारूनी थर्मल पावर स्टेशन
कहलगाँव सुपर थर्मल पावर स्टेशन
मुजफ्फरपुर थर्मल पावर प्लांट

छत्तीसगढ़

भिलाई विस्तार पावर प्लांट
कोरबा सुपर थर्मल पावर प्लांट
सिपाट थर्मल पावर प्लांट
डॉ श्यामा प्रकाश मुखर्जी थर्मल पावर प्लांट

दिल्ली

बदरपुर थर्मल पावर प्लांट
इंद्रप्रस्थ पावर स्टेशन
राजघाट पावर स्टेशन

गुजरात

गांधीनगर थर्मल पावर स्टेशन
झानोर-गंधार थर्मल पावर स्टेशन
कावासा थर्मल पावर स्टेशन
कच्छ लिग्नाइट थर्मल पावर स्टेशन
मुंद्रा थर्मल पावर प्लांट
साबरमती थर्मल पावर स्टेशन
सिक्का थर्मल पावर स्टेशन
सूरत लिग्नाइट थर्मल पावर स्टेशन
उकाई थर्मल पावर स्टेशन
वानकॉबर थर्मल पावर स्टेशन

झारखंड

बोकारो थर्मल पावर स्टेशन
चंद्रपुरा थर्मल पावर स्टेशन
पतरातू थर्मल पावर स्टेशन

कर्नाटक

बेल्लारी थर्मल पावर स्टेशन
रायचूर सुपर थर्मल पावर स्टेशन
उडुपी थर्मल पावर प्लांट

मध्य प्रदेश

अमरकंटक थर्मल पावर स्टेशन
संजय गांधी थर्मल पावर स्टेशन
संत सिंगंगा थर्मल पावर प्लांट
सतपुरा थर्मल पावर स्टेशन
विंध्याचल सुपर थर्मल पावर स्टेशन

महाराष्ट्र

अमरावती थर्मल पावर प्लांट
भुसावल थर्मल पावर स्टेशन
चंद्रपुर सुपर थर्मल पावर प्लांट
खपरखेड़ा थर्मल पावर स्टेशन
कोरडी थर्मल पावर स्टेशन
नासिक थर्मल पावर स्टेशन
पारस थर्मल पावर स्टेशन
परली थर्मल पावर स्टेशन
तिरोरा थर्मल पावर प्लांट

ओडिशा

आईबी थर्मल पावर प्लांट
हीराकुड कैप्टिव पावर प्लांट
तालचर सुपर थर्मल पावर स्टेशन

राजस्थान

अन्ता थर्मल पावर स्टेशन
बरसिंगार लिग्नाइट पावर प्लांट
छाबड़ा थर्मल पावर प्लांट
गिरल लिग्नाइट थर्मल पावर स्टेशन
राजवेस्ट लिग्नाइट पावर प्लांट
सूरतगढ़ सुपर थर्मल पावर स्टेशन
वीएस लिग्नाइट पावर प्लांट

तमिलनाडु

एनर्नोर थर्मल पावर स्टेशन
मेट्टुर थेराल पावर स्टेशन
नेवेली थर्मल पावर स्टेशन
उत्तर चेन्नई थर्मल पावर स्टेशन
टूटीकोरिन थर्मल पावर स्टेशन

उत्तर प्रदेश

अनपारा थर्मल पावर स्टेशन
औरैया थर्मल पावर स्टेशन
फिरोज गांधी उन्चाहायर थर्मल पावर प्लांट
हार्डुगंज थर्मल पावर स्टेशन
राष्ट्रीय राजधानी थर्मल पावर प्लांट
ओबरा थर्मल पावर स्टेशन
पंकी थर्मल पावर स्टेशन
परिचर थर्मल पावर स्टेशन
रिहाना थर्मल पावर स्टेशन
रोजा थर्मल पावर स्टेशन
सिंगरौली सुपर थर्मल पावर स्टेशन
टांडा थर्मल पावर प्लांट

पश्चिम बंगाल

बकरेश्वर थर्मल पावर स्टेशन
बैंडेल थर्मल पावर स्टेशन
दुर्गापुर थर्मल पावर प्लांट
दुर्गापुर थर्मल पावर स्टेशन
फरक्का सुपर थर्मल पावर स्टेशन
कोलाघाट थर्मल पावर स्टेशन
मेजिआ थर्मल पावर स्टेशन
सागरदीघी थर्मल पावर स्टेशन

विंध्याचल थर्मल पावर स्टेशन, मध्य प्रदेश

मध्य प्रदेश के सिंगरौली जिले में 4, 760 मेगावॉट की स्थापित क्षमता वाली विंध्याचल थर्मल पावर स्टेशन, वर्तमान में भारत में सबसे बड़ा थर्मल पावर प्लांट है। यह एनटीपीसी द्वारा स्वामित्व और संचालित एक कोयला आधारित बिजली संयंत्र है।

मुंद्रा थर्मल पावर स्टेशन, गुजरात

गुजरात के कच्छ जिले में स्थित 4,620 मेगावॉट मुंद्रा थर्मल पावर स्टेशन भारत में वर्तमान में दूसरा सबसे बड़ा ताप विद्युत संयंत्र है। यह अदानी पावर द्वारा स्वामित्व और संचालित एक कोयला आधारित बिजली संयंत्र है।

मुंद्रा अल्ट्रा मेगा पावर प्लांट, गुजरात

गुजरात के कच्छ जिले में स्थित 4,000 मेगावाट मुंद्रा अल्ट्रा मेगा पॉवर प्लांट (यूएमपीपी) भारत में तीसरा सबसे बड़ा थर्मल पावर प्लांट है। यह टाटा पावर की सहायक कंपनी कोस्टल गुजरात पावर लिमिटेड (सीजीपीएल) द्वारा स्वामित्व और संचालित एक कोयला आधारित बिजली संयंत्र है।

तालचर सुपर थर्मल पावर स्टेशन, ओडिशा

ओडिशा के अंगुल जिले में स्थित तालचेर थर्मल पावर स्टेशन या एनटीपीसी तलचर कन्या, एनटीपीसी के स्वामित्व और संचालित एक 3,000 मेगावाट का कोयला आधारित बिजली संयंत्र है। वर्तमान में पावर स्टेशन भारत में चौथा सबसे बड़ा संचालन ताप विद्युत संयंत्र के रूप में स्थान रखता है।

सिपाट थर्मल पावर प्लांट, छत्तीसगढ़

छत्तीसगढ़ के बिलासपुर जिले में सिपत में स्थित 2980 मेगावाट सुपर बिजली संयंत्र, भारत का पांचवां सबसे बड़ा थर्मल पावर स्टेशन है। यह एनटीपीसी द्वारा स्वामित्व और संचालित एक कोयला आधारित बिजली संयंत्र है।

एनटीपीसी दादरी, उत्तर प्रदेश

एनटीपीसी दादरी या राष्ट्रीय राजधानी पावर स्टेशन (एनसीपीसी) एनटीपीसी द्वारा स्वामित्व और संचालित उत्तर प्रदेश के गौतम बुद्ध नगर जिले में स्थित है, जो भारतीय राजधानी नई दिल्ली से लगभग 48 किमी दूर है। 2637 मेगावाट (1820 एमडब्ल्यू-कोयले आधारित और 817 मेगावाट गैस आधारित) की स्थापित क्षमता वाला पावर स्टेशन, छठा सबसे बड़ा थर्मल प्लांट है

एनटीपीसी रामगुंडम, आंध्र प्रदेश

आंध्र प्रदेश के करीमनगर जिले में एनटीपीसी के रामगुंडम थर्मल पावर प्लांट भारत में सातवां सबसे बड़ा ताप विद्युत संयंत्र और दक्षिण भारत में सबसे बड़ा है। कोयला आधारित बिजली संयंत्र की क्षमता 2600 मेगावाट है।

कोरबा सुपर थर्मल पावर प्लांट, छत्तीसगढ़

छत्तीसगढ़ के कोरबा जिले में स्थापित कोरबा सुपर थर्मल पावर प्लांट, जिसमें 2600 मेगावॉट स्थापित क्षमता है, भारत में भी सातवां सबसे बड़ा ताप विद्युत संयंत्र है। यह एनटीपीसी द्वारा स्वामित्व और संचालित एक कोयला आधारित बिजली संयंत्र है।

रिहाना थर्मल पावर स्टेशन, उत्तर प्रदेश

उत्तर प्रदेश के सोनीभद्र जिले के रिहानानगर में रिहाना थर्मल पावर स्टेशन भारत में नौवां सबसे बड़ा ताप विद्युत संयंत्र के रूप में स्थानांतरित किया गया है। 2,500 मेगावाट की एक स्थापित क्षमता वाली कोयला आधारित बिजली संयंत्र एनटीपीसी द्वारा स्वामित्व और संचालित है।

झारसुगुडा थर्मल पावर प्लांट, ओडिशा

झारसुगुडा थर्मल पावर प्लांट, जो ओडिशा के झारसुगुडा जिले में है, वर्तमान में भारत में संचालित दसवां सबसे बड़ा थर्मल पावर प्लांट है। वेदांत संसाधनों की 100% सहायक कंपनी स्टरलाइट एनर्जी द्वारा स्वामित्व और संचालित 2400 मेगावाट का कोयला आधारित पावर प्लांट है।

Top