You are here
Home > Daily GK Update > Science related questions set 1 for Railway SSC exam

Science related questions set 1 for Railway SSC exam

science related questions all exam

Science related questions set 1 for Railway SSC exam date 22-3-2018.science quiz questions and answers for class 10 basic class 7 class 5 all compitetive exam SSC GD SSC CGL Clerk Rajastha Police Railway D group science questions and answers pdf science quiz questions and answers pdf general science questions in hindi general science mcq questions with answers science quiz questions and answers for class 8 science quiz questions and answers for class 7 science quiz questions and answers for class 5

SSC GD SSC CGL Clerk Rajastha Police Railway D group science questions and answers pdf

1. ‘ट्रिपल एंटीजन’ किन तीन रोगों diseases से बचाता है ?
उत्तर – काली खासी, टिटनेस, डिप्थीरिया

हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

2. किस तत्व के कमी के कारण  deficiency  मनुष्य एनीमिया से ग्रसित हो जाते हैं ।
उत्तर – आयरन

3. एटिनील किस लिए प्रयोग funtion में लाया जाता है ?
उत्तर – रक्तचाप घटाने के लिए

4. पित्तरस का कार्य work क्या है ?
उत्तर – वसा का एमल्सीकरण

5. ‘सिड्स’ Sid क्या है ?
उत्तर – घातक मृत्यु रोग

6. ध्वनि की तीव्रता निर्धारित होती है ।
उत्तर – आयाम से

7. अंधो के पढ़ने read की लिपि होती है ।
उत्तर – ब्रेल लिपि

8. प्राकृतिक वरण (Natural Selection) का सिद्धान्त किसने दिया ?
उत्तर – चार्ल्स डार्विन

9. रक्त blood परिवहन तन्त्र की व्याख्या किसने दी ?
उत्तर – हार्वे

10. फाउंटेन पेन pen का आविष्कारक कौन था ?
उत्तर – वॉटर मैन

11. एल्बो ज्वाइंट (Elbow Joint) किस प्रकार का ज्वाइंट है ?
उत्तर – हिंग ज्वाइंट (Hing Joint)

12. ब्लीचिंग पाउडर powder का रासायनिक सूत्र क्या है ?
उत्तर – M

13. मूत्र का पीला रंग color निम्न में से किसके कारण होता है ?
उत्तर – यूरोक्रोम के कारण

14. सोडियम कार्बोनेट co2 का व्यापारिक नाम है ।
उत्तर – धोने का सोडा

15. जेनेटिक कोड code की खोज किसने की ?
उत्तर – हरगोविंद खुराना

16. पीने के पानी water में क्लोरीन क्यों मिलाई जाती है ?
उत्तर – क्लोरीन युक्त पानी रोग की कीटाणुओं से मुक्त होता है ।

17. घेंघा रोग किस कमी के कारण due to होती है ?
उत्तर – आयोडीन की कमी से

18. दूध milk के दांत किस आयु तक गिर जाते हैं ?
उत्तर – 16 वर्ष तक

19. दूध mild से दही जमाने में कौन से जीवाणु काम आते हैं ।
उत्तर – लैक्टोवैसिलस जीवाणु

20. किसे भारी जल water कहा जाता है ?
उत्तर – ड्यूटोरियम आक्साइड

General science questions for railway exams general science questions for railway exams in hindi

21. किससे होकर ध्वनि का संचरण नही not हो सकता ?
उत्तर – तेल से

22. लार lar की प्रकृति होती है ।
उत्तर – अम्लीय

23. किस वैज्ञानिक ने नियंत्रित नाभिकीय विखंडन अभिक्रिया की अवधारणा सर्वप्रथम प्रस्तुत की ?
उत्तर – एनरिको फर्मी

24. ‘गैल्वेनोमीटर’ का उपयोग expariment किसमें किया जाता है ?
उत्तर – विद्युत धारा ज्ञात करने में

25. जल water का क्वथनांक अधिक होता है , क्योंकि ?
उत्तर – इसके अनु हाइड्रोजन आबंध से बंधे होते हैं ।

26. जल water की अस्थाई कठोरता किसकी उपस्थिति के कारण होती है ?
उत्तर – Ca और Mg के बाइकार्बोनेट

27. उत्प्रेरक एक one पदार्थ है, जो
उत्तर – अभिक्रिया की दर बदल देता है ।

28. किसी लेंस की झमता time व्यक्त की जाती है ।
उत्तर – डाईआप्टर में

29. किससे परमाणु का निर्माण होता है ।
उत्तर – इलेक्ट्रान, प्रोटान एवं न्युट्रान से

30. कौन सी गैस हवा air में सबसे अधिक अनुपात में उपस्थित है ।
उत्तर – नाइट्रोजन

31. जल water का हिमांक (Freezing Point) है-
उत्तर – 4° C

32. आद्रता मापने का यन्त्र है ।
उत्तर – हाइग्रोमीटर

33. धारा (Current) की इकाई है ।
उत्तर – एम्पियर

34. सूर्य sun में सतत ऊर्जा किसके कारण मुक्त होती है ?
उत्तर – नाभिकीय संलयन के कारण

35. किसी सिस्मोग्राफ (Seismograph) का उपयोग क्या मापने के लिए होता है ?
उत्तर – भूकम्प का झटका

36. उबलते पानी water की अपेक्षा भाप से अधिक जलन होने का कारण है।
उत्तर – भाप की गुप्त ऊष्मा के कारण

37. कपास के पौधे tree के किस भाग से कपास का रेशा निकल जाता है ।
उत्तर – कपास के बीज से

38. यकृत (Liver) का क्या कार्य है ?
उत्तर – ग्लूकोज को ग्लुकोजन के रूप में संचित करना

39. किसकी उपस्थिति के कारण पत्तियों का रंग color हरा होता है ?
उत्तर – पर्णहरित के कारण

40. भोजन में लोहे की कमी के कारण होता है ।
उत्तर – अरक्तता

41. मानव शरीर health में रक्त शुद्ध होता है ।
उत्तर – फेफड़ो में

42. किसी वयस्क व्यक्ति के हृदय की धड़कन लगभग होती है ।
उत्तर – 72 बार प्रति मिनट

43. खाने eat का सोडा (Baking Soda) है ।
उत्तर – NaHCO

45. कार्बन (Carbon) क्या है?
उत्तर – अधातु

46. दांत के डॉ. का दर्पण होता है ।
उत्तर – अवतल

47. ग्रहो को कक्षा में बांधे रखने के वाले बल को कहते है ।
उत्तर – गुरुत्वीय बल

48. ऊष्मा किस प्रक्रिया से सर्वाधिक तीव्र गति से स्थानांतरित होती है ?
उत्तर – विकिरण

49. मीथेन गैस कैसे बनती है ?
उत्तर – सोडियम एसीटेट को सोडा लाइम के साथ गर्म करने पर

50. हीरा और ग्रेफाइट में मुख्य अंतर है ।
उत्तर – चतुष्फल्कीय सरंचना एवं षट्कोणीय संरचना

1. What triple antigens protects against three diseases?
Answer: Kali Khasi, tetanus, diphtheria

2. Due to the deficiency of which, humans become infected with anemia.
Answer: Iron

3. What is the use of atinel for use?
Answer: To reduce blood pressure

4. What is the function of Pittras?
Answer – emulsification of fat

5. What is ‘sid’?
Answer – Fatal Death Disease

6. Sound intensity is determined.
Answer – from dimension

7. The reading script is blind.
Answer: Braille script

8. Who gave the principle of Natural Selection?
Reply – Charles Darwin

9. Who gave the interpretation of the blood transport system?
Answer: Harvey

10. Who was the inventor of fountain pens?
North – Water Man

11. What type of joint is Elbow Joint?
Answer: Hing Joint

12. What is the chemical formula of bleaching powder?
Answer – M

13. Yellow color of urine is due to which of the following?
Answer – Reasons for urochrome

14. The business name of sodium carbonate is
Answer – washing soda

15. Who discovered the genetic code?
Answer – Hargovind Khurana

16. Why is chlorine mixed in drinking water?
Answer: Water containing chlorine is free from germs of the disease.

17. What is the cause of osteoporosis?
Answer: Iodine deficiency

18. The milk teeth fall to the age?
Answer – up to 16 years

19. What types of bacteria work from milk to curd?
Answer – Lactovacillus bacteria

20. Who is called a heavy water?
Answer: Dietorium oxide

21. With whom can the sound be transmitted?
Answer: From oil

22. Nature of saliva occurs.
Answer: Acidic

23. Which scientist presented the concept of controlled nuclear fission reaction first?
Answer – Enrico Fermi

24. What is the use of ‘galvanometer’?
Answer: In determining electric current

25. Because boiling point of water is high, because?
Answer: Its hybrid hybrids are bound by the restriction.

26. What is the temporary hardness of water due to its presence?
Answer – Bicarbonate of Ca and Mg

27. The catalyst is a substance, which
Answer – Changes the rate of the reaction.

28. The resonance of a lens is expressed.
Answer – in dielectric

29. What is the formation of atom
Answer – from electron, proton and neutron

30. Which gas is present in the highest proportion of air?
Answer: Nitrogen

31. Freezing Point of Water-
Answer – 4 ° C

32. Humidity is the measuring instrument.
Answer – Hygrometer

33. The unit of current.
Answer: Ampere

34. Continuous energy in the sun is free due to which?
Answer – due to nuclear fusion

35. What is the use of a Seismograph to measure?
Answer – earthquake shock

36. Excessive irritation of boiling water is the cause of irritation.
Answer – Due to the secret heat of steam

37. Which part of the cotton plant produces cotton filament.
Answer: From cotton seeds

38. What is the function of liver?
Answer – accumulating glucose as glucose

39. The color of the leaves is green because of its presence?
Answer – due to cardiovascular

40. Due to lack of iron in food.
Answer: Anemia

Science related questions set 1 for Railway SSC exam date 22-3-2018.science quiz questions and answers for class 10 basic science questions and answers pdf science quiz questions and answers pdf general science questions in hindi general science mcq questions with answers science quiz questions and answers for class 8 science quiz questions and answers for class 7 science quiz questions and answers for class 5

 

general science questions for railway exams general science questions for railway exams in hindi rrb general science questions pdf rrb general science in hindi general science questions for railway exams pdf railway general science book rrb general science syllabus general science for railway group d exam

 

Top