You are here
Home > Daily GK Update > Punjab General knowledge and GK Quiz in Hindi/English

Punjab General knowledge and GK Quiz in Hindi/English

Punjab General knowledge and GK Quiz in Hindi/English

punjab general knowledge punjab gk objective questions punjab general knowledge 2018 pdf punjab gk in hindi
punjab gk pdf in punjabi language punjab gk notes punjabi language quiz basic punjab gk

Punjab General knowledge and GK Quiz in Hindi/English

1.What is the literal meaning of the name Punjab?
Ans. Land of five rivers
2.Who was the first chief minister of Punjab?
Ans.Dr. Gopi Chand Bhargava
3.Which town of Punjab is known as ‘Guru Ki Kashi’?
Ans.Talwandi Sabo
4.Who was the first one to establish Sikh rule?
Ans.Baba Banda Singh Bahadur
5.What was the theme of Punjab’s tableau in the Repulic Day Parade 2018 at New Delhi?
Ans.Sangat and Pangat
6.When did the first Anglo-Sikh war started?
Ans.December 1845
7.Which is the birth place of Shri Guru Gobind Singh ji?
Ans.Patna (Bihar)
8.Which of the following places is famous for arrival of migratory birds?
Ans. Harike Wetland
9.Which river divides the Malwa and Doaba regions of Punjab?
Ans.Satluj
10.Who is the current governor of Punjab?
Ans.VP Singh Badnore
11.Which is the smallest district of Punjab?
Ans.Pathankot
12.Which is the largest district of Punjab?
Ans.Ludhiana district
13.How many districts in Punjab?
Ans. 22 districts
14.Who is the current chief minister of Punjab?
Ans.Capt. Amarinder Singh
15.When was Guru Nanak Dev University (GNDU) established?
Ans.GNDU was established in 1969 in Amritsar city.
16.Who designed the architecture of Chandigarh?
Ans.Le Corbusier
17.which first punjabi movie win national award?
Ans.Chann Pardesi
18.Which district of Punjab is most populous?
Ans. Ludhiana
19.How many universities are there in Punjab?
Ans.26 universities in Punjab
20.How much is the total area of Punjab?
Ans.50,362 square kilometers.

हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

पंजाबी सामान्य ज्ञान और हिंदी / अंग्रेजी में जीके क्विज

1. पंजाब नाम का शाब्दिक अर्थ क्या है?
उत्तर:। पांच नदियों की भूमि
2. पंजाब के पहले मुख्यमंत्री कौन थे?
Ans.Dr. गोपी चंद भार्गव
3. पंजाब के किस शहर को ‘गुरु की काशी’ के नाम से जाना जाता है?
उत्तर तल्वंडी सबो
4. सिख शासन स्थापित करने वाला पहला कौन था?
उत्तर.बाबा बांदा सिंह बहादुर
5. नई दिल्ली में रिपब्लिक दिवस परेड 2018 में पंजाब की झांकी का विषय क्या था?
Ans.Sangat और Pangat
6. जब पहली आंग्ल-सिख युद्ध शुरू हुआ?
उत्तर। दिसंबर 1845
7. श्री गुरु गोबिंद सिंह जी का जन्म स्थान कौन है?
Ans.Patna (बिहार)
8. निम्नलिखित स्थानों में से किस प्रकार के प्रवासी पक्षियों के आगमन के लिए प्रसिद्ध है?
उत्तर:। हरिकेक वेटलैंड
9. किस नदी ने पंजाब के मालवा और दोआबा क्षेत्रों को विभाजित किया?
Ans.Satluj
10. पंजाब का वर्तमान गवर्नर कौन है?
उत्तर। वीपी सिंह बदन्नोर
11. पंजाब का सबसे छोटा जिला कौन है?
Ans.Pathankot
12. पंजाब का सबसे बड़ा जिला है?
उत्तरः लुधियास जिला
13. पंजाब में कितने जिलों?
उत्तर:। 22 जिलों
14। पंजाब के वर्तमान मुख्यमंत्री कौन हैं?
Ans.Capt। अमरिंदर सिंह
15. जब गुरु नानक देव विश्वविद्यालय (जीएनडीयू) की स्थापना हुई थी?
उत्तर: जीएनडीयू 1 9 6 9 में अमृतसर शहर में स्थापित किया गया था।
16. चंडीगढ़ की वास्तुकला किसने डिजाइन किया?
उत्तर। ले कॉर्ब्युएर
17. पहली बार पंजाबी फिल्म राष्ट्रीय पुरस्कार जीतने के लिए?
उत्तर। चेन परदेसी
18. पंजाब का कौन सा जिला सबसे अधिक आबादी वाला है?
उत्तर:। लुधियाना
19. पंजाब में कितने विश्वविद्यालय हैं?
उत्तर .26 पंजाब में विश्वविद्यालयों
20. पंजाब का कुल क्षेत्र कितना है?
उत्तर 50,362 वर्ग किलोमीटर।

punjab general knowledge punjab gk objective questions punjab general knowledge 2018 pdf punjab gk in hindi
punjab gk pdf in punjabi language punjab gk notes punjabi language quiz basic punjab gk

Top