You are here
Home > Daily GK Update > History GK MCQ Questions and Answers 1-6-2018 for Competitive Exams

History GK MCQ Questions and Answers 1-6-2018 for Competitive Exams

major inventions of science

History GK MCQ Questions and Answers 1-6-2018 for Competitive Exams Modern Indian History PDF Notes for Competitive Railway RRB exams 1000 GK Questions & Answers on Indian History List of 50 important Indian History Questions and Answers Download indian history questions and answers pdf free download

हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

21.सूरत अधिवेशन की अध्यक्षता किसने की थी ?
Ans-रास बिहारी बोस

22. ‘आमार सोनार बंगला’ गीत किसने लिखी है ?
Ans-रवींद्रनाथ टैगोर

23. ‘आमार सोनार बंगला’ गीत को रवींद्रनाथ टैगोर ने कब लिखी थी ?
Ans -स्वदेशी आंदोलन के अवसर पर

24. आगे चलकर ‘आमर सोनार’ बंगला किस देश का राष्ट्रीय गीत बना ?
Ans-बंग्लादेश

25. पहले कांग्रेसी कौन थे जिन्होंने देश के लिए कई बार जेल यात्रा की ?
Ans-बाल गंगाधर तिलक

26. प्लेग के समय की ज्यादतियों से प्रभावित होकर किसने प्लेग अधिकारी रैंड और एयर्स्ट की हत्या कर दी ?
Ans-पूना के चापेकर बंधुओं (दामोदर और बालकृष्ण) ने ।

27. बंगाल में क्रांतिकारी विचारधारा को किसने फैलाया ?
Ans-बरिंद्र कुमार घोष तथा भूपेंद्रनाथ दत्त

28. किस समाचार पत्र का प्रकाशन बरिंद्र कुमार घोष तथा भूपेंद्रनाथ दत्त ने किया ?
Ans-युंगातर (1905 ई. में)

29. किसने अनुशीलन समिति का गठन किया ?
Ans-पी. मित्रा

30. अनुशीलन समिति का उद्देश्य क्या था ?
Ans-खून का बदला खून

31. अनुशीलन समिति की कितनी शाखाएं खोली गईं ?
Ans-500

32. अनुशीलन समिति ने किसे रूसी क्रांतिकारियों से बम बनाने की कला सीखने के लिए रूस भेजा ?
Ans-हेमचंद्र

33. ‘अभिनव भारत’ नामक संस्था की स्थापना किसने की ?
Ans-1904 ई. में विनायक दामोदर सावरकर ने ।

34. बम बनाने की कला सीखने के लिए कौन पेरिस गया ?
Ans-अभिनव भारत संगठन के सदस्य पी.एन. वापट

35. महाराष्ट्र में क्रांतिकारी आंदोलन उभारने का श्रेय किस पत्र को जाता है ?
Ans-केसरी’( बाल गंगाधर तिलका का पत्र)

36. बाल गंगाधर तिलक को ‘भारतीय असंतोष का जनक’ किसने कहा था ?
Ans-वेलेंटाइन शिरॉले

37. महाराष्ट्र के महत्वपूर्ण क्रांतिकारी पत्र ’काल’ का संपादन किसने किया ?
Ans-परांजपे

38. 30 अप्रैल 1908 को मुजफ्फरपुर के जज किंग्जफोर्ड की हत्या की कोशिश किसने की ?
Ans-प्रफुल्ल चाकी और खुदीराम बोस

39. खुदीराम बोस को कितने वर्ष की आयु में फांसी दी गई थी ?
Ans-18 वर्ष 7 माह 11 दिन

40. इंडियन होमरूल लीग की स्थापना कब और किसने की ?
Ans-1905 ई. में लंदन में श्याम जी कृष्ण वर्मा ने ।

21. Who was the chairmanship of the special session?
Ans-Ras Bihari Bose

22. Who wrote the song ‘Amar Sonar Bangla’?
Ans-Rabindranath Tagore

23. When was the song ‘Amar Sonar Bangla’ written by Rabindranath Tagore?
Ans-On the occasion of Swadeshi Movement

24. ‘Amar Sonar’ bungalow became the national anthem of which country?
Ans- bangladesh

25. Who was the first Congressman who visited the prison many times for the country?
Ans-Bal Gangadhar Tilak

26. Influenced by the excesses of the time of the plague, who killed Plague Officer Rand and Everest?
The Ansar-Poona Chapke brothers (Damodar and Balkrishna)

27. Who spread the revolutionary ideology in Bengal?
Ans- Barindra Kumar Ghosh and Bhupendranath Dutt

28. Which newspaper was published by Barindra Kumar Ghosh and Bhupendranath Dutt?
Ans- Younger (in AD 1905)

29. Who formed the Anushilan Samiti?
Ans-P Friend

30. What was the purpose of the Anushilan Samiti?
Ans- Bloody revenge for blood

31. How many branches of Anushilan Committee were opened?
Ans-500

32. Who has sent the Russian Revolutionary Committee to Russia to learn the art of bomb making?
Ans-Hemchandra

33. Who founded the organization ‘Abhinav Bharat’?
In the year of AD-1904, Vinayak Damodar Savarkar

34. Who went to Paris to learn the art of making bombs?
Ans- Member of Abhinav Bharat Sangh PN Bout

35. Which letter is credited for raising revolutionary movement in Maharashtra?
Ans- Kesari ‘(Letter of Bal Gangadhar Tilaka)

Subscribers and Get More Solution Send Email ID

Postbcc provide latest update news, Tips and Trick for technical solution, Biography, Punjab History, indian history, entertainment related content Like and Share Facebook Page

Recommended For You

Top