You are here
Home > Daily GK Update > 100 Question General GK Set 2 SSC RRB For All Exam Daily Update

100 Question General GK Set 2 SSC RRB For All Exam Daily Update

General Science gk list

100 Question General GK Set 2 SSC RRB For All Exam Daily Update 24-3-2018 history related question in hindi Indian history related question in hindi general science questions for ssc exams in hindi History with formula general science questions and answers in hindi pdf general science in hindi online test science gk in hindi objective science gk in hindi download 500 science general knowledge question answer general science questions and answers in english gk in hindi objective question and answer

हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

100 Question General GK Set 2 SSC RRB For All Exam Daily Update

1. सती Sati’s प्रथा का सर्वाधिक विरोध किसने किया ?
उत्तर – राजा राम मोहन रॉय ।

2 OBC का फुल फार्म (Full Form name) क्या है ।
उत्तर – Other Backward classes

3. SAIL क्यों प्रसिद्ध famousहै ?
उत्तर – स्टील उत्पादन के लिए ।

4. डिमांड ड्राफ्ट draft को क्रास क्यों किया जाता है ?
उत्तर – ताकि भुगतान बैंक के खाते के द्वारा ही किया जा सके ।

5. पुष्कर मेल mail कहाँ लगता है ?
उत्तर – अजमेर

6. आजाद हिन्द फ़ौज की स्थापना कहाँ हुई थी ?
उत्तर – सिंगापुर

7. क्षेत्रफल की दृष्टि से विश्व में भारत का स्थान है ।
उत्तर – सातवां

8. जाकिर हुसैन का सम्बन्ध है ।
उत्तर – तबला से

9. लाल बहादुर शास्त्री का समाधि स्थल है ।
उत्तर – विजय घाट

10. स्वेज नहर जोड़ती है ।
उत्तर – लाल सागर और भूमध्य सागर को

11. मसलो की रानी किसे कहते है ?
उत्तर – इलायची को

12. ‘][‘ का सूचक है।
उत्तर- पुल का

13. नाजीवाद के संस्थापक कौन थे ?
उत्तर – हिटलर

14. ‘दीन-ए-इलाही’ धर्म किसने चलाया ?
उत्तर – अकबर ने

15. किसे ‘गरीब नवाज़’ खा जाता है ?
उत्तर – मुईनुद्दीन चिश्ती

16. क़ुतुब मीनार कहा है ?
उत्तर – दिल्ली में

17. पर्वत और पहाड़ के बीच की भूमि को कहते हैं ।
उत्तर – घाटी

18. सहरिया जनजाति पाई जाती है ।
उत्तर – राजस्थान में

19. मानचित्र में पर्वत और पहाड़ को दर्शाया जाता है ।
उत्तर- लाल रंग से

20. सिल्क (रेशम) का सबसे बड़ा उत्पादक देश है ।
उत्तर – चीन

21. कारगिल युद्ध के समय पाकिस्तान का प्रधानमंत्री कौन था ?
उत्तर – नवाज शरीफ

 

100 Question General GK Set 2 SSC RRB For All Exam Daily Update

1. Who opposed Sati’s custom?
Answer: Raja Ram Mohan Roy
2 What is the full form of OBC.
Answer – Other Backward classes
3. Why is SAIL famous?
Answer: For steel production.
4. Why is the demand draft crossed?
Answer – so that payment can be done only through bank account.
5. Where does Pushkar Mail look?
Answer: Ajmer
6. Where was the establishment of Azad Hind Fauj?
Answer: Singapore

7. India is the place in the world in terms of area.
North – Seventh
8. Zakir Hussain is concerned.
Answer: From tabla
9. The place of worship of Lal Bahadur Shastri.
Answer – Vijay Ghat
10. Suez connects the canal.
Answer – to the Red Sea and the Mediterranean Sea
11. Who is the queen of minds?
Answer: Cardamom to
12. ‘] [‘ indicator of.
North-bridge

13. Who was the founder of Nazism?
Answer: Hitler
14. Who has run the ‘Din-e-Elahi’ religion?
Answer: Akbar
15. Whom does the ‘poor person’ eat?
Answer: Moinuddin Chishti
16. What is the Qutub Minar?
Answer: In Delhi
17. The land between the mountain and the mountain is called.
North – Valley

Subscribers and Get More Solution Send Email ID

Postbcc provide latest update news, Tips and Trick for technical solution, Biography, Punjab History, indian history, entertainment related content Like and Share Facebook Page

Recommended For You

Top